HomeBlogGhiduri › Sisteme adresabile vs sisteme conventionale

Sisteme adresabile vs sisteme conventionale

Un sistem de detectie si semnalizare a incendiului contribuie la siguranta bunurilor si a persoanelor aflate in cladirea in care a fost instalat. Instaland un sistem de detectie a incendiului veti reduce eventualele pagube cauzate de un posibil incendiu.

In general, un sistem de detectie a incendiului este format din:

  • centrala de detectie si semnalizare a incendiului: reprezinta „creierul” sistemului la care se vor conecta toate elementele periferice
  • detectori de fum, temperatura, gaz: elemente active create special pentru a detecta si transmite in mod rapid un pericol iminent catre centrala
  • bariere de fum: au rolul de a detecta prezenta fumului rezultat in urma arderii diferitelor materiale
  • butoane de incendiu: acestea se actioneaza manual in cazul in care este identificata o sursa de incendiu
  • sirene: pentru avertizarea acustica si/sau optica in cazul unui posibil incendiu
  • alte echipamente auxiliare (surse, acumulatori etc): pentru alimentarea centralei si a elementelor componente in cazul in care tensiunea de la reteaua principala este intrerupta.

Exista doua tipuri constructive de echipamente de detectie a incendiului:

Sistemele conventionale

Sunt sisteme mai simple decat cele adresabile, care se folosesc pentru imobilele mici, unde nu este necesar a se identifica fiecare detector de alarma de la panoul de comanda (centrala). Prezinta dezavantajul ca nu se stie cu exactitate detectorul care a declansat alarma, centrala semnalizand doar zona in care este o alarma activa.

Sistemele adresabile

Sunt sisteme ce se leaga in bucla seriala, fiind mai usor de instalat decat sistemele conventionale. Aceste permit utilizarea unui numar mai mare de detectoare si permite identificarea rapida a locului unde a fost declansata alarma. Pentru instalarea unui sistem de incendiu adresabil se foloseste mult mai putin cablu, iar atunci cand un detector se defecteaza identificarea acestuia se face rapid, comparativ cu sistemele conventionale unde trebuie verificat fiecare detector individual. Chiar daca un detector sau alt element al sistemului de incendiu nu functioneaza corespunzator, sistemul de detectie va functiona fara probleme deoarece fiecare detector component are o adresa unica, fapt ce ajuta la identificarea rapida a acestuia.

Indiferent de tipul lor, conventionale sau adresabile, sistemele de detectie si avertizare in caz de incendiu ajuta la eliminarea riscurilor de aparitie a incendiilor, cresc siguranta la locul de munca, protejeaza bunurile materiale prin identificarea rapida a factorilor ce pot cauza un incendiu: variatii rapide de temperatura, acumulari de gaze, scantei etc. declansand automat alarma sonora si/sau optica, acestea functionand chiar si in cazul lipsei tensiunii de alimentare (centrala de alarma este prevazuta cu acumulatori pentru backup).

Ce parere ai despre acest ghid?

Alti utilizatori au citit si...