Nu ai adăugat produse în coș.
Cum a aparut si ce inseamna standardul ONVIF?

Axis, Bosch si Sony au colaborat in 2008 pentru dezvoltarea unui standard global deschis ce permite interoperabilitatea produselor de securitate IP. Acest standard a fost numit ONVIF, acronimul pentru Open Network Video Interface Forum.
Supravegherea video analogica a reprezentat un standard de inceput. Prin extinderea limitelor dimensiunilor imaginilor analogice, fiecare producator a avut propriile idei despre cum ar trebui facut acest lucru. Pana in 2008, sistemele de supraveghere IP de la diferiti producatori erau un obstacol pentru integratori si utilizatorii finali. Scopul standardului ONVIF a fost acela de a oferi standarde deschise pentru tehnologia IP oferind utilizatorilor finali un nivel de flexibilitate si interoperabilitate ridicat, indiferent de producator.
Pentru ca un produs sa poata fi conform cu standardele ONVIF pentru interoperabilitate, acesta trebuie testat sa fie in conformitate cu profilurile ONVIF. Profilele ONVIF definesc un set specific de functionalitate la nivel de aplicatie, in scopul de a stabili cu usurinta functionalitatile produselor ONVIF in functie de specificul proiectului in care se doreste integrarea.
Versiunea de ONVIF 2.3 are specificatiile de mai jos si se axeaza pe descoperirea, managementul si gestionarea evenimentelor dispozitivului.
Descoperirea dispozitivului implica 2 pasi:
- IP Configuration – defineste cerintele de configurare a retelei video IP;
- Device Discovery – descrie modul in care transmitatoarele video sunt descoperite local si in retea.
Managementul dispozitivului presupune urmatorii pasi:
- Device management – defineste comenzile de gestionare ale transmitatorului din retea;
- Imaging and Media – reprezinta comenzile de configurare referitoare la imaginile si setarile media;
- Real Time Streaming – cerintele pentru interoperabilitatea video, audio si streaming.
Gestionarea evenimentelor presupune:
- Event Handling – defineste modul de abonare si primire a datelor din evenimetele video din retea (notificari);
- PTZ Control – ofera comenzile pentru Pan, Tilt si Zoom;
- Video Analytics – defineste modul de analiza ONVIF, descrierea obiectului si configuratile regulii de analiza;
- Security Section – se ocupa de cerintele de securitate.
Sistemele video IP impreuna cu produsele ce suporta standardul ONVIF Profile S sunt compatibile cu streamingul video / audio, controlul PTZ, controlul relelor integrate, configurare video si multicast. In prezent sunt peste 9600 de produse conforme cu Profilul S.
Profilul „A” - permite o configuratie mai larga pentru control acces a produselor conforme permitand utilizatorilor finali sa integreze panourile de control si softul de management de la diversi producatori. Acest lucru ofera posibilitatea alegerii de hardware specific pentru sistemele de control acces permitand utilizarea de software de la un alt producator cu pastrarea vechii configuratii hardware. Profilul „A” ofera o legatura intre hardware-ul vechi si noul software, atata timp cat ambele sunt conforme cu acest profil.
Profilul „G” - a fost conceput pentru stocare si recuperare avand caracteristici pentru configurare, solicitarea si controlul inregistrarii, fluxuri audio si metadate. Produsele cu Profil „Q” sunt conforme cu standardele ONVIF pentru descoperirea si configurarea usoara a altor dispozitive. Specificatiile Profilului „Q” asigura interoperabilitatea rapida si usoara oferind utilizatorilor si integratorilor de sisteme instrumentele necesare pentru a conecta sistemele si dispozitivele cat facil.
Profilul „Q” raspunde cerintelor specifice securitatii unui mecanism usor de configurare. Acest nou profil asigura, deasemenea, ca fiecare produs conform va avea ONVIF activat automat ca setare implicita.
Potrivit ONVIF, un nou profil „T” pentru streaming video avansat va fi lansat si va include functii precum compresia H.264 / H.265, setari de imagine precum si alarma la miscare.
O conceptie gresita a standardului ONVIF este ca specificatiile acopera fiecare caracteristica a fiecarui dispozitiv. Potrivit presedintelui Comitetului de Coordonare ONVIF Per Björkdahl, ca si multe alte standarde, ONVIF este conceput pentru a acoperi un set de functii de baza care ar fi utilizate in mod obisnuit in majoritatea implementarilor de produse conforme. Pe masura ce aceste cerinte de baza devin tot mai sofisticate si mai complexe, ONVIF creeaza noi profiluri care permit industriei sa evolueze cu evolutiile tehnologice, permitand producatorilor liberatea de a continua sa dezvolte noi caracteristici unice ale produselor lor pentru a se diferentia pe piata.
Inainte de planificarea unui proiect, userul final trebuie sa faca cercetari in ceea ce priveste compatibilitatea produselor si conformitatea cu ONVIF pentru a se asigura ca functiile care nu sunt specificate in caracteristicile ONVIF lucreaza impreuna fara probleme.
De retinut faptul ca selectarea dispozitivelor cu conformitate identica ONVIF nu garanteaza compatibilitatea in afara domeniului specificatiilor. Verificarea nivelurilor de compatibilitate specifice standardelor, precum si compatibilitatea functionalitatii in afara domeniului de aplicare al standardelor va asigura, de regula, ca asteptarile proiectului sunt indeplinite sau depasite.