HomeBlogSolutii inteligente › Integrarea camerelor LPR Dahua, Hikvision, Sunell in sistemele automatizate

Integrarea camerelor LPR Dahua, Hikvision, Sunell in sistemele automatizate

Pe langa supravegherea video si managementul parcarii, avantajele sistemelor de supraveghere care recunosc automat numerele de inmatriculare sunt diverse.

Un sistem ANPR este format din una sau mai multe camere LPR care permit identificarea automata a numerelor de inmatriculare ale autovehiculelor, permitand stocarea acestora intr-o baza de date locala sau intr-un NVR dedicat.

Camerele cu tehnologie LPR citesc si recunosc automat informatiile despre placutele de inmatriculare ale autoturismelor care trec prin fata lor. In momentul in care o placuta de inmatriculare este detectata, se va realiza o poza care va fi convertita in format text. In acest mod se pot realiza baze de date cu numere carora le este permis sa intre automat intr-o zona monitorizata inlocuind astfel necesitatea prezentei operatorilor umani, eliminand totodata telecomenzile din sistem.

O camera LPR se acceseaza direct din browser, nemaifiind necesar a se instala vreun software special. In meniul acesteia putem configura setarile pentru LPR, adaugarea/eliminarea de numere in white/black list, posibilitatea de a actiona un releu (facilitand conectarea camerei la un sistem de automatizare, bariera samd) atunci cand un numar acceptat este detectat.

Capturile sunt stocate pe un card microSD si pot fi transmise si pe un server FTP pentru a facilita operatiunea de backup.

Vom prezenta 3 variante de camere LPR de la urmatorii producatori:

Camera LPR Dahua

De la Dahua s-a ales modelul ITC217-PW1B-IRLZ10 cu o lentila de 4.7-47mm si un IR de 40m. Asa cum ne-a obisnuit Dahua, accesarea camerei se face folosind Internet Explorer avand acces direct la Web Service.

Interfata grafica este formata din 6 meniuri intuitive.

Meniul "Guide" permite setarea facila a functiei LPR:

Dahua LPR configuration

In meniul „Live” avem acces la capturile placutelor de inmatriculare in timp real precum si la setarile LPR din submeniul „Config(LPR)”:

Dahua LPR - meniul Live

Dahua Config LPR Prin accesarea meniului Config(LPR) avem posibilitatea sa reglam zoom-ul si focusul (se seteaza in functie de locatia unde a fost instalata camera) precum si urmatoarele:

 • region: zona in care se va face detectia automata a placutelor de inmatriculare;
 • detect line: se poate desena o linie virtuala care „depasita” va permite identificarea unui numar de inmatriculare;
 • local plate: tara de origine a autovehiculelor.

Din meniul Query avem posibilitatea sa cautam pe cardul microSD capturile placutelor de inmatriculare, fie din ziua respectiva sau un anumit interval, fie dupa un numar de inmatriculare:

Meniul Query - Dahua LPR

In meniul „Setup” se acceseaza setarile camerei – setari avansate pentru imagine, rezolutie, shutter, IR, dimensiunile placutelor de inmatriculare, dar mai ales functiile Black si White list:

Setup LPR Dahua

Adaugarea unui numar in White/Black List se face din meniul Setup-ITC-BW list prin apasarea butonului „Add” unde vom introduce numarul de inmatriculare, perioada cat si numele proprietarului. Unui numar adaugat in White List i se poate permite ca atunci cand se afla in raza de detectie a camerei, camera conectata la o automatizare de portii, bariera samd, camera va actiona automatizarea in acest fel permitandu-se accesul automat in zona monitorizata.

Camera LPR Hikvision

Cu o interfata grafica diferita, camera LPR Hikvision DS-2CD4A26FWD-IZS/P se acceseaza tot cu ajutorul unui browser (Internet Explorer) pentru configurare.

In meniul „Live View” avem acces la imaginile live, precum si la controlul PTZ al camerei. Spre deosebire de Dahua, capturile placutelor de inmatriculare sunt afisate in timp real in meniul „Configuration → Road Traffic → Real-time LPR Result”.

Meniul Configuration al camerei LPR Hikvision

Daca dorim sa adaugam/stergem un numar din White/Black list, vom accesa meniul Configuration → Road Traffic → Blacklist & Whitelist unde vom exporta un fisier in format .xls gol in care se vor adauga numere in Black, respectiv Whitelist de forma:

BLacklist si whitelist - LPR Hikvision
Unde avem:
 • No. - pozitia curenta
 • Plate Num – numarul de inmatriculare
 • Group – 0 pentru numerele de inmatriculare din black list, respectiv 1 pentru numerele de inmatriculare din white list.

Dupa adaugarea numerelor dorite in lista, se salveaza fisierul si se importa in camera tot din meniul Configuration → Road Traffic → Blacklist & Whitelist unde vom da click pe butonul import.

Lista numere inmatriculare - LPR Hikvision

Daca dorim ca atunci cand un numar de inmatriculare din White List si/sau Black List este detectat de catre camera sa actioneze un sistem automatizat, va trebui sa accesam meniul Configuration → Road Traffic → Detection Configuration si sa activam atat functia de detectie a autovehiculelor cat si releul integrat al camerei:

Hikvision LPR - Road Traffic - Detection configuration

In acest fel, atunci cand un numar din White List este detectat, camera va realiza o captura a masinii pe un card microSD, va face upload pe un server FTP si va actiona automat o automatizare cu ajutorul releului integrat.

Daca dorim sa verificam daca un anumit numar a fost detectat de catre camera (aceasta functie este activa doar daca a fost instalat un card microSD), vom accesa meniul Picture, vom selecta la File Type: Vehicle Detection, iar la Plate No. vom introduce numarul de inmatriculare, fara spatii si cu litere mari:

LPR Hikvision - meniul Picture

Avem posibilitatea descarcarii capturii cu numarul in cauza, captura ce ne ofera mai multe informatii despre acel numar:

Info numar LPR Hikvision
 • numele camerei
 • ora capturii
 • directia de mers samd, informatii care pot fi afisate si aranjate in ce ordine dorim din meniul Configuration → Road Traffic → Picture:
LPR - Configuration - Picture

Un plus al camerei LPR Hivision DS-2CD4A26FWD-IZS/P il reprezinta posibilitatea testarii manuale a automatizarii (putem deschide/inchide portile, bariera etc si manual) la care este conectata camera din meniul Configuration → Event → Basic Event → Alarm Output prin actionarea manual a butonului Manual Alarm.

Alarm - LPR Hikvision

Demo LPR Hikvision

Camera LPR Sunell

Camera LPR Sunell SN-IPR56/20AKDN/T/ZI3, modelul cu lentila varifocala de 3-12mm, are un meniu simplificat, intuitiv si usor de folosit:

LPR Sunell - configurare

In meniul „Live Video” avem acces in timp real la numerele de inmatriculare detectate de catre camera, data si ora cand s-a produs detectia numarului de inmatriculare, directia de mers, tipul de lista din care face parte numarul de inmatriculare precum si tara de origine.

Sunell LPR - Live video

Spre deosebire de Dahua si Hikvision, camera Sunell pastreaza istoricul numerelor detectate direct in memoria sa, nemaifiind necesar un card microSD. Deasemenea setarile de imagine, zoom, focus, scena etc. se realizeaza tot din meniul principal „Live View”.

Setari LPR Sunell

Daca se instaleaza si un card microSD, din meniul „Playback” avem acces la capturile placutelor de inmatriculare.

In meniul „Configuration” pe langa informatiile despre camera, tipul de stream, setarile de retea, alarme, putem configura functia LPR.

LPR Sunell - blacklist / whitelist

Numerele permise (White List) sau nepermise (Black List) se adauga facil din meniul Configuration → License Plate Recognition → List configure. Se poate seta ca atunci cand un numar din White List este detectat sa se actioneze releul integrat ce poate fi conectat la o automatizare actionand in acest fel automat automatizarea fara implicarea unui operator uman. Din submeniul LPR Search avem acces la toate numerele de inmatriculare detectate de catre camere intr-un anumit interval de timp.

LPR Search - Sunell

Exportul cautarii se face sub forma de fisier .xls, fisier ce contine informatii legate de data detectiei, numarul de inmatriculare in format text, directia, actiunea (activarea releui integrat, upload-ul pe server ftp samd), tipul de numar precum si tara de origine:

Export xls (Sunell LPR)

Demo LPR Sunell

Functiile si meniurile prezentate reprezinta doar o parte din setarile posibile care se pot face pe camere, acestea avand mult mai multe caracteristici ce pot fi modificate in functie de necesitati.

Indiferent de tipul de camera LPR aleasa, pentru o detectie cat mai relevanta a numerelor de inmatriculare, trebuie indeplinite cateva conditii minime:

 • numarul de inmatriculare trebuie sa fie lizibil, nesters, curat;
 • camera trebuie instalata in asa fel incat atunci cand un autovehicul se apropie de aceasta sa se formeze un unghi cat mai apropiat de 90°;
 • sa nu existe obstacole intre camera si autovehicule.

Neindeplinind aceste conditii este posibil ca numerele de inmatriculare sa fie detectate partial sau chiar deloc.

Tu ce parere ai?

Alti utilizatori au citit si...