HomeBlogGhiduri › Ghid: Alegerea camerelor de supraveghere in functie de lentila

Ghid: Alegerea camerelor de supraveghere in functie de lentila

Dimensiunea lentilei joaca un rol foarte important in sistemele de supraveghere video. Aceasta se alege in functie de cat se doreste "sa se vada" pe orizontala (stanga-dreapta). Spre exemplu, o lentila fixa de 2.8mm ofera un unghi larg de vizualizare pe orizontala, fiind ideala pentru supravegherea spatiilor pe o distanta mica.

O lentila de 4mm reduce campul de vizualizare pe orizontala dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos:

Comparand cele doua lentile de 2.8mm, respectiv 4mm putem observa cu usurinta ca in partea stanga „se vede” (acelasi lucru se intampla si in partea dreapta) mai putin atunci cand este folosita o camera de supraveghere cu lentila de 4mm.

Daca se foloseste o lentila de 6mm, unghiul de vizualizare pe orizontala este mult mai mic fata de cea de 2.8mm:

Unghiul de vizualizare in cazul folosirii lentilei de 6mm este redus semnificativ fata de camera cu lentila de 2.8mm, dar "in fata" distanta ramane aceeasi, asadar o lentila mai mica permite obtinerea unui unghi mai larg pe orizontala, in timp ce o lentila mai mare permite vizualizarea la o distanta mai indepartata, dar la un unghi mai redus.

Daca se doreste supravegherea unui obiect mai indepartat fix, se alege o lentila mai mare. Spre exemplu, o lentila fixa de 12mm permite obtinerea unui unghi de aproximativ 30º:

Comparand imaginile inregistrare cu lentile de diverse dimensiuni observam:

  • unghiul de vizualizare pe orizontala scade odata cu marimea lentilei;
  • desi unghiul de vizualizare scade, folosind o lentila mai mare se vor obtine mai multe detalii in zona respectiva;
  • daca subiectul monitorizat este mobil se poate folosi o camera de supraveghere varifocala motorizata care permite ajustarea distantei focale in functie de obiectivul monitorizat;
  • in imaginile prezentate, incepand cu lentila de 2.8mm observam distanta la care se afla initial stalpul, distanta ce se "micsoreaza" odata cu marirea lentilei si in acelasi timp unghiul de vizualizare pe orizontala scade semnificativ.

Vezi camere de supraveghere

Ce parere ai despre acest ghid?

Alti utilizatori au citit si...