HomeBlogGhiduri › Alegerea sistemului de supraveghere video si componentele acestuia

Alegerea sistemului de supraveghere video si componentele acestuia

In prezent, cele mai utilizate 3 tehnologii pentru sistemele de supraveghere video sunt:
  • HDCVI: High Definition Composite Video Interface – reprezinta o tehnologie analogica de inalta definitie pentru sistemele de supraveghere in circuit inchis;
  • Turbo HD: tehnologie analogica de inalta definitie similara HDCVI;
  • IP: reprezinta varful tehnologiei pentru sistemele de supraveghere video.
Sistemele HDCVI si Turbo HD ofera aceleasi rezolutii si aceeasi calitate a inregistrarilor video, insa tehnologia IP, desi este mai scumpa, ofera numeroase avantaje:
  • posibilitatea utilizarii unei camere standalone cu stocarea direct pe un card microSD, prezenta functiilor IVS, ANPR;
  • spre deosebire de tehnologia analogica, unde imaginea este transmisa si procesata de catre DVR, la sistemele IP se transmite informatia deja procesata de catre camere, iar NVR-ul stocheaza informatia pe un HDD;
  • folosirea de camere cu rezolutii mult mai mari rezultand un zoom digital mai bun.
Un sistem complet de supraveghere contine:
  • camere de supraveghere de interior si/sau exterior;
  • un DVR/NVR ce permite stocarea datelor pe un HDD;
  • alimentatoare/surse de alimentare pentru camere;
  • cabluri de conexiuni intre DVR/NVR si camere;
  • optional: UPS-uri pentru protectia echipamentelor, microfoane si altele.

Cum alegem tipul de camere necesare pentru spatiul supravegheat?

Acestea se aleg in functie de suprafata de supravegheat, distanta la care acestea sa „vada” pe timp de noapte precum si calitatea senzorului de imagine. O camera cu lentila fixa de 2.8mm poate oferi un unghi de vizualizare larg de pana la 110° pe orizontala, fiind ideala pentru supravegherea spatiilor de supraveghere mici. Pe de alta parte o lentila mai mare este indicata pentru supravegherea obiectivelor aflate la o distanta mai mare fata de camera. Daca zonele supravegheate sunt la distante diferite si dorim si apropierea acestora, in acest caz vom alege o camera cu lentila varifocala motorizata (prezinta avantajul ca se poate apropia obiectul supravegheat fara a se pierde din calitatea video) sau de ce nu, o camera de tip Speed Dome – aceasta prezinta avantajul ca se poate roti la 360° pe orizontala si la 90° pe verticala oferind un zoom optic destul de mare (de pana la 30x la camerele performante sau chiar mai mare).

Un al doilea aspect destul de important il reprezinta senzorul de imagine – cu cat acesta are o rezolutie mai mare, cu atat calitatea imaginilor va fi mai buna. Insa nu doar senzorul de imagine este important – si functiile de luminiozitate cat si tipul senzorului de imagine joaca roluri destul de importante in obtinerea imaginilor de calitate. Functii precum WDR 120dB, senzor de imagine Starlight imbunatatesc semnificativ calitatea imaginilor pe timp de noapte.

Gradul de protectie la intemperii si antivandal reprezinta un aspect de care trebuie tinut cont atunci cand se aleg camere pentru exterior: camerele cu grad de protectie IP66, IP67 sunt indicate pentru instalarea la exterior, iar cele care au si grad de protectie IK10 – sunt camerele care au carcasa cu protectie antivandal si se pot instala in zonele unde ar putea fi lovite.

Sistemul de procesare, stocare a informatiilor primite de la camere (DVR/NVR) se alege dupa ce s-a ales tipul camerelor:

Un Digital Video Recorder (DVR) se foloseste pentru stocarea informatilor primite de la camerele analogice, Turbo HD, HDCVI sau AHD folosind cablu coaxial cu mufe BNC sau prin cablu FTP/UTP cu ajutorul video balunurilor.

Un Network Video Recorder (NVR) se foloseste doar impreuna cu camere IP fie prin conectarea acestora direct la NVR (NVR cu porturi PoE) fie prin conectarea acestora la un switch/router din aceeasi retea.

Avantajul sistemelor de supraveghere actuale consta in faptul ca se pot vizualiza oricand in timp real prin internet de pe telefonul mobil indiferent de IP-ul (static sau dinamic) furnizat de catre providerul de internet.

Dupa ce s-a ales tipul sistemului de supraveghere, mai avem nevoie si de un Hard Disk (HDD) special conceput pentru a functiona 24/7 intr-un sistem de supraveghere. In functie de numarul de camere, rezolutie, numarul de cadre si durata de stocare a datelor se va alege hard disk-ul.

Cablarea camerelor HDCVI/Turbo HD se realizeaza fie pe cablu coaxial folsind mufele BNC (mufe speciale), fie pe cablu FTP/UTP cu ajutorul video balunurilor care se conecteaza direct la DVR. Camerele IP se folosesc fie wireless sau cablate cu cablu FTP/UTP conectat direct la NVR (in cazul in care NVR-ul cat si camerele suporta alimentare PoE), respectiv la un switch sau router, nefiind conectate fizic la NVR (acestea se alimenteaza separat cu ajutorul unui alimentator sau injector PoE).

Sursele de alimentare

sursa de alimentare pentru camere de supraveghere

In functie de specificatiile hardware ale camerei: senzorul IR, distanta la care va fi instalata fata de DVR/NVR se va alege alimentatorul. Pentru majoritatea camerelor de tip dome si bullet este suficient un alimentator de 12V si 1A, insa in cazul camerelor de tip Speed Dome se folosesc si alimentatoare de 12V/24V si 3A datorita consumului mai ridicat al senzorului IR precum si a mecanismelor care ajuta la miscarea lentilei si carcasei camerei. Daca avem 8 camere cu lentila fixa si un senzor IR la 40m, se poate alege o sursa de calitate de 8A, insa indicat este a se alege o sursa de 10A.

Tipuri de cabluri

cabluri pentru sisteme de supraveghere: coaxial si FTP/UTP

Fie ca se foloseste cablul coaxial cu sau fara alimentare impreuna cu conectorii de tip BNC sau se foloseste cablu FTP/UTP (pentru o calitate mai buna este indicat a se utiliza cablul din cupru), calitatea imaginilor va fi aceeasi. Cablul coaxial se foloseste doar pentru sistemele de tip analogic, AHD, HDCVI, Turbo HD, iar cel de tip FTP/UTP se poate utiliza atat pentru sistemele amintite anterior, dar mai ales pentru sistemele de tip IP.

Surse de curent neintreruptibile (UPS)

UPS pentru sistem de supraveghere

Un UPS este recomandat in zonele in care exista variatii si intreruperi dese ale energiei electrice. Dispozitivele electrice si electronice moderne sunt sensibile la variatiile de tensiune, frecventa si amperaj ale curentului electric – in cazul in care exista supratensiune, un UPS cu functia AVR (Automatic Voltage Regulator) va stabiliza tensiunea alternativa de la retea, oferind o tensiune la iesire de 220V cu fluctuatii cat mai mici oferind o durata de viata mai mare pentru DVR cat si pentru alte dispozitive conectate la el.

Pentru a alege un sistem de supraveghere video potrivit necesitatilor dumneavoastra, puteti utiliza fie configuratorul disponibil pe VonMag.ro, fie puteti apela la specialistii nostri pentru a fi siguri ca ati ales sistemul potrivit.

Ce parere ai despre acest ghid?

Alti utilizatori au citit si...