Home › Sisteme control acces

Sisteme control acces


Un sistem de control acces reprezinta una din cele mai eficiente si sigure metode de monitorizare, restrictionare si protectie a bunurilor permitand managementul resurselor umane cu gestionarea automata a intrarilor si/sau iesirilor personalului din anumite zone de securitate. Altfel spus, un sistem de control acces permite accesul personalului autorizat in anumite zone si elimina riscul persoanelor neautorizate de a patrunde acolo unde nu le este permis.

Componentele unui sistem de control acces

  • unitatea centrala de control acces - are rolul de gestionare a infromatiilor primite de la tastaturi, cititoare si comanda elementele de blocare a cailor de acces;
  • software control acces - permite managementul si administrarea utilizatorilor;
  • cititoare de proximitate, biometrice, cartele optice, cartele magnetice, tag-uri - asigura citirea informatiilor atunci cand se trece cartela sau tag-ul prin dreptul cititorului;
  • tastaturi de acces - utilizate pentru deblocarea usilor, cailor de acces;
  • yale electromagnetice / electromagneti - blocheaza usile si caile de acces;
  • amortizoare - inchiderea automata a usilor, usi ce pot ramane deschise datorita neatentiei;
  • turnicheti - folositi pentru caile de acces cu flux mare al personalului, majoritatea fiind bidirectionali, permit folosirea atat la intrare cat si la iesire;
  • accesorii: butoane "cerere iesire", bratari de proximitate, butoane de panica, contacte aparente, tag-uri adezive de tip NFC, samd.

Tipuri de sisteme pentru control acces

Cel mai simplu si folosit sistem de control acces il reprezinta sistemele pe baza de cartela/tag de proximitate (RFID) folosit cel mai des la interfoanele blocurilor. Sistemul recunoaste cartela si permite deschiderea usii. Cand un utilizator trece cartela prin aproprierea unui cititor, usa se va deschide doar daca persoana este autorizata pentru acces. Datorita lipsei de contact cu cititorul, nu se impun restrictii de pozitionare sau aliniere a cartelelor cu cititorul.

Un sistem de control acces mai avansat il reprezinta sistemele biometrice, acestea avand la baza scanarea amprentei degetului, a irisului, a palmei, a feţei sau a vocii. Cititoarele biometrice asigura o securitate mai ridicata fiind extrem de dificil de spart datorita informatiilor biometrice, unice pentru fiecare om in parte. Un sistem de control acces biometric elimina necesitatea folosirii cardurilor, reducand eforturile adimistrative - daca se pierde un card, acesta trebuie inlocuit si inregistrat din nou. Daca se cumuleaza mai multe astfel de evenimente, administrarea acestora devenind costisitoare.

Cititoarele standalone (independente) asigura utilizarea unui numar redus de carduri in memorie si setarea parametrilor standard: timpul de deschidere-inchidere al usii, releul intern pentru controul yalei electromagnetice. In schimb, cititoarele IP cu controller incorporat asigura atat functionarea independenta cat si functionarea intr-o retea locala de calculatoare oferind costuri reduse la instalare precum si extinderea rapida a sistemului cu costuri minime.

Un sistem de control acces si pontaj genereaza statistici si rapoarte cu privire la activitatile fiecarui angajat. Accesul se face pe baza de card de proximitate, amprenta digitala sau amprenta irisului.

Un sistem de control acces poate fi folosit cu succes impreuna cu un sistem de supraveghere crescand astfel nivelul de securitate.